Traditionele Chinese Geneeskunde

TCG (traditionele chinese geneeskunde) wordt al duizenden jaren toegepast. De filosofie van de TCG houdt in dat ieder mens bij de geboorte een bepaalde hoeveelheid energie meekrijgt. Om goed in het leven te kunnen functioneren en actief te zijn is deze energie nodig. Deze energie stroomt door het lichaam langs kanalen. Deze kanalen worden meridianen genoemd. Door invloeden van buitenaf zoals wind, kou, hitte, vochtigheid, virussen, trauma's, overbelasting, angsten, depressie en burnout kan de energiestroom verstoord raken. Door met naalden op bepaalde punten te prikken op de meridianen kan de belans weer worden hersteld en kan de energie weer stromen. Ook is er een mogelijkheid om een behandeling te ondergaan waarbij geen gebruik gemaakt wordt van naalden, dit heet acupressuur. Hierbij vindt drukpunt-massage plaats. Ook kunnen er Chinese kruiden worden voorgeschreven. Moxa, Cupping en het geven van een aangepast dieet kunnen ook van toepassing zijn.

Acupunctuur

Al ruim drieduizend jaar is acupunctuur Ć©Ć©n van de vijf disciplines van TCG. TCG kan klachten verlichten of de balans in het lichaam herstellen, maar kan ook preventief werken. De behandeling van acupuntuur kan toegepast worden op het lichaam, oor of met behulp van laser techniek.

Lichaam

Op het lichaam komen verschillende meridianen voor. Door deze meridianen gaan energiestromen. Wanneer deze stromen verstoord worden kunnen er ziektes optreden. Eerst zal een diagnose worden vastgesteld. Tong- en polsdiagnose zijn erg belangrijk. Er wordt dan bepaald om welke acupunctuurpunten het gaat en waar de naalden geplaatst worden.

Oor

Het oor kan gebruikt worden als hulpmiddel om diagnoses vast te stellen. In het oor kunnen ook punten worden aangetoond, die corresponderen met organen in het lichaam. Als het gevoelig punt gestimuleerd wordt kan een reactie optreden in een bepaald ziek orgaan of een deel van het lichaam waar de pijn aanwezig is. Door deze punten te behandelen kan er pijnverlichting en of vermindering van de klachten optreden.

Laser

Bij deze behandeling wordt er geen gebruik gemaakt van naalden, maar van Laser-technologie. Op het acupunctuurpunt wordt een laserschijf geplaatst en de laserbehandeling ingezet. Deze behandeling wordt toegepast bij kinderen en volwassenen.

Massage

Acupressuur wordt voornamelijk toegepast op acupunctuurpunten, meridianen en spieren. Met behulp van de handpalmen en vingers wordt er onder verschillende krachten gedrukt op de acupunctuurpunten. Acupunctuur kan ziektes voorkomen.

Chinese kruiden

Soms is het nodig om naast acupunctuur en acupressuur ook Chinese kruiden te gebruiken. In de moderne Chinese kruiden formules zijn verschillende kruiden samengevoegd. Op deze manier kunnen verschillende ziektes effectief worden behandeld. De werking van deze kruidenformules zijn wetenschappelijk onderzocht.

Cupping

 De cupping methode is een therapeutisch benadering door het aanbrengen van kleine glazen bollen op de oppervlakte van de huid waardoor vacuum wordt gecreeĆ«rd. Cupping wordt soms in combinatie met acupunctuur toegepast. De cupping methode verwarmt en stimuleert de vrije stroming van energie en bloed door de meridianen en vermindert zwellingen en pijn.

 

Hypno-Acupunctuur

Doordat deze beide therapieĆ«n elkaar gaan beĆÆnvloeden en versterken krijg je nog betere resultaten, dan dat je ze los van elkaar zou toepassen.

 

Specialisatie

Klik op https://www.therapeutenlijst.be/nl/therapeuten/product/wesenhagen-wim-harold